Βίτσας αντί Καμμένου θα δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές για τη συμφωνία των F-16

F-16

Με «αντίμετρα» απαντά το υπουργείο Άμυνας στους επίδοξους επικριτές του Πάνου Καμένου για τους χειρισμούς στην υπόθεση της αναβάθμισης των Ελληνικών μαχητικών F16. 

Υπό το βάρος του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και προς «αναχαίτιση» των διαφωνούντων, επιστρατεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ειδικότερα στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 15.00 το μεσημέρι στη Βουλή με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του ΥΕΘΑ για τη σταδιοδρομία και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (και τα συνδικαλιστικά θέματα αυτών), το «παρών», δεν θα δώσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός  -και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Δημήτρης Βίτσας.

Πληροφορίες θέλουν τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας να θέλει να είναι εκείνος που θα κληθεί να απαντήσει στα βασανιστικά ερωτήματα των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του κόμματός του για την αναβάθμιση των μαχητικών, και να μην αφήσει το μένος να το εισπράξει ο Πάνος Καμμένος που αποτελεί για πολλούς «κόκκινο πανί» και ειδικά για το Νίκο Φίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φίλης, που έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον υπουργό Αμυνας (επειδή ο Πάνος Καμένος απείλησε να ρίξει την Κυβέρνηση αν ακολουθείτο η γραμμή Φίλη για τα βιβλία των Θρησκευτικών), έχει ως τώρα εκτοξεύσει πυραύλους αέρος-αέρος προς τον υπουργό Άμυνας για την αναβάθμιση των F16.  «To μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη ο πρώην υπουργός, για να δείξει ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση από το υπουργείο, ενώ στη συνέντευξή του στην «Αυγή», έγινε πιο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας: «Αντίθετα με το αμερικανικό Κογκρέσο που ενημερώθηκε έγκαιρα και ενέκρινε τη συμφωνία, εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε στη Βουλή ούτε στο κόμμα τη συμφωνία για τα F-16, παρότι είχαμε επιδιώξει να γίνει αυτή η συζήτηση. Νομίζω, ότι είναι αναγκαίο να γίνει ακόμη και τώρα, ώστε να διευκρινιστούν πολλά».

Οι πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ έτοιμη για «αερομαχίες» με τον υπουργό Άμυνας στην επιτροπή,  για μια σειρά από δευτερεύοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των F16, κι όχι με την επιλογή αυτή καθ΄αυτή αφού επί τής ουσίας συνιστά συνέχεια των επιλογών της γαλάζιας διακυβέρνησης, και μονόδρομο, δεδομένης της οικονομικής στενότητας.

Αν όμως η ΝΔ -λόγω παρελθόντος και δικών της επιλογών και πρακτικών- δεν μπορεί να αμφισβητήσει επί της ουσίας την επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα, αριστερές φωνές, όπως αυτή του Νίκου Φίλη αλλά και άλλων βουλευτών (κυρίως από την τάση των 53+) θα μπορούσαν να ηχήσουν ως σειρήνες προειδοποίησης στα αυτιά του Πάνου Καμένου. Ωστόσο οι Συριζαίοι βουλευτές ακόμα κι αν όπλισαν, τον -σύντροφό τους- Δημήτρη Βίτσα θα βρουν απέναντί τους για να τους εξηγήσει πως τα Αντισταθμιστικά Ωφέλη επί ΣΥΡΙΖΑ, θα εκτελεστούν διαφορετικά από τον τρόπο που (συνήθως ΔΕΝ) υλοποιούνταν τα αντισταθμιστικά ωφέλη επί προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελώντας τον «διάδρομο της μίζας» σε κάθε αγορά.

Τα Α/Ω σε κάθε σύμβαση αγοράς οπλικών συστημάτων, αποσκοπούν -συνήθως- στην συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή μέρους του συστήματος ή των συστημάτων που αγοράζονται. Χονδρικά αγγίζουν το 10% της συνολικής δαπάνης, το οποίο όμως, επιβαρύνει την τελική τιμή με τον λογαριασμό να έρχεται στους επί 7 χρόνια δοκιμαζόμενους -από τη λιτότητα- Έλληνες Πολίτες.

Τραγική όσο και αστεία λεπτομέρεια: Στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο, περιέχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ρύθμιση για «αμαρτωλά» Α/Ω που συνόδευσαν την αγορά συστημάτων PATRIOT και τα οποία (από εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου) αν και πιστώθηκαν, ποτέ δεν εκτελέστηκαν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άδειασμα» Βίτσα σε Φίλη για τα F-16: «Μείγμα άγνοιας oι δηλώσεις του»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βίτσας: «Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με την αναβάθμιση των F-16»

ΑΚΟΜΑ: «Χτύπησε» ξανά ο Φίλης: «Το μνημόνιο θα συνεχίσει να υπάρχει»