Διχασμένη η Ισπανία για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας σε όλη την Καταλονία από τον ισπανικό Τύπο «καλύφθηκαν» είτε με επίκεντρο την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον ενός λαού που προσπαθεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα είτε κατηγορώντας τους Καταλανούς για την ανάκαμψη του προβλήματος.

Πώς κάλυψαν όμως οι διάφορες εφημερίδες στην Ισπανία την κρίση στην Καταλονία;
Η αριστερή «El Pais», κυκλοφόρησε σήμερα με εξώφυλλο: «Η κυβέρνηση εμποδίζει το παράνομο δημοψήφισμα με τη χρήση βίας».

Κάποιες, μάλιστα, εφημερίδες υπέρ της Μαδρίτης, κατηγόρησαν την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας πως δεν υπάκουσε σε εντολές μετά από τις συγκρούσεις μεταξύ ομοσπονδιακής και περιφερειακής αστυνομίας.

Για παράδειγμα, η δεξιά εφημερίδα «ABC» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη την εικόνα μιας τέτοιας σύγκρουσης με λεζάντα «Η προδοσία των Mossos» και τίτλο «Ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα που αφήνει ζημιωμένη την Ισπανία».

Την ίδια ώρα, η συντηρητική «El Mundo» αναφέρει πως ο Πιγκντεμόντ «θα διακηρύξει την ανεξαρτησία μέσα σε λίγες ημέρες» ενώ προβάλει και μια ιστορία με τίτλο «Οι Mossos προδίδουν το κράτος». Η La Razon κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η σκληρότητα είναι το πρόσωπο ενός πραξικοπήματος».

Εντωμεταξύ, οι καταλανικές εφημερίδες έφεραν, ως επί το πλείστον, εικόνες από τις αστυνομικές ταραχές με τους διαδηλωτές. Η εφημερίδα «Periodico de Catalunya» φέρει στο πρωτοσέλιδο τις λέξεις «Η εξέγερση» και η «απαράδεκτη καταπίεση» με μια φωτογραφία ενός αστυνομικού που χτυπά έναν άνδρα που φωνάζει.

Η «El Punt Avui», κυκλοφορεί με μια φωτογραφία της αστυνομίας που χτυπά τους πολίτες με τη λεζάντα «2017» και μόλις ανοίξει κανείς τη σελίδα φαίνεται μια παρόμοια εικόνα που χρονολογείται από την αβέβαιη περίοδο μετάβασης μετά το θάνατο του γενικού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Η «La Vanguardia» φέρει τον τίτλο «Η κυβέρνηση καταπιέζει 1-0», ενώ η Ara αντιπαραθέτει δύο ισχυρές φωτογραφίες κάτω από τον τίτλο «ντροπή και αξιοπρέπεια». Στις εικόνες φαίνεται μία από τους διαδηλωτές που στέκεται αντιμέτωπη με την αστυνομία και στην άλλη μία ηλικιωμένη γυναίκα με τεταμένη τη γροθιά της.

Ακόμη και στον αθλητικό Τύπο όμως κυριάρχησε η καταλανική πολιτική.

Η «Marca» αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο αγώνας της Μπαρτσελόνα την Κυριακή έγινε κεκλεισμένων των θυρών. «Δεν υπάρχει κανείς που να επικροτεί αυτή την ομάδα της Μπάρκα» τιτλοφορείται με μια εικόνα της ομάδας της Μπαρτσελόνα με τα εθνικά χρώματα της Καταλονίας.

Διαβάστε επίσης: Δείτε τον Μακελάρη του Λας Βέγκας – 64χρονος, λευκός, γνωστός στην αστυνομία (pics)