Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά η Γεννηματά με… πτώση, πλησιάζει ο Ανδρουλάκης, “ντέρμπι” Θεοδωράκη – Καμίνη…

Σαφές προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και σκληρή μάχη μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον β’ γύρο, δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata και δημοσίευσε σήμερα η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εννέα διεκδικητών της αρχηγίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 25%, γεγονός που την καθιστά ακλόνητο φαβορί για την επόμενη φάση της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, επικρατεί “συνωστισμός” τριών υποψηφίων για τη δεύτερη θέση, με διαφορές στα όρια ή μικρότερες του στατιστικού λάθους, που προμηνύουν ντέρμπι ψήφο ψήφο το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ποσοστό 11% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μισή μονάδα υπολείπεται ο Σταύρος Θεοδωράκης (10,5%) και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γιώργος Καμίνης με 9%. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, 6% λαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης, 3% ο Γιάννης Ραγκούσης, στο 1% καταγράφονται οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας. Σημειώνεται ότι εξαιρετικά υψηλό (33%) είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά το ότι η αναμέτρηση οδεύει προς την τελική της ευθεία.

Τα παραπάνω ευρήματα αφορούν τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι “σίγουρα ή μάλλον σίγουρα” θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρώς στους πολίτες που δήλωσαν απολύτως αποφασισμένοι ότι θα ψηφίσουν, καθώς σε αυτή την περίπτωση το δίδυμο του δεύτερου γύρου φαίνεται να είναι οι Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης.

Συνολικά τα ευρήματα διαμορφώνονται ως εξής: Φώφη Γεννηματά 29,5%, Νίκος Ανδρουλάκης 12%, Γιώργος Καμίνης 9%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,5%, Γιάννης Μανιάτης 5%, Γιάννης Ραγκούσης 3%, Δημήτρης Τζιώτης 1,5%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 1% και Απόστολος Πόντας 0,5%.

Η πιθανότητα για έναν “ενδοπασοκικό εμφύλιο” Γεννηματά – Ανδρουλάκη ενισχύεται εφόσον η συμμετοχή στην κάλπη κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με προσέλευση μόνο του “σκληρού” πυρήνα των ψηφοφόρων και οπαδών του χώρου και των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντροαριστερών. Αντιθέτως, αν προσέλθουν περισσότεροι κεντρώοι, κεντροδεξιοί και προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόροι, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μεταξύ των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφοφόρων η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων, ακολουθούμενη από τον Νίκο Ανδρουλάκη με 16%, εικόνα ανάλογη με τους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους, οι οποίοι προτιμούν σε ποσοστό 22% την κ. Γεννηματά και 17% τον κ. Ανδρουλάκη.

Αντίστροφα, οι προερχόμενοι από το Ποτάμι ψηφοφόροι επιλέγουν τον κ. Θεοδωράκη σε ποσοστό 39%, δίνουν όμως και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 12% στους Φ. Γεννηματά και Γ. Ραγκούση. Η πρώτη επιλογή των προερχόμενων από τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρων είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης (27%), ωστόσο πολυσυλλεκτική δείχνει να είναι η κ. Γεννηματά, λαμβάνοντας μια ιδιαίτερα υψηλή προτίμηση από το ίδιο κοινό, ύψους 17%.

Αναφορικά με τα σενάρια του β’ γύρου, τα περιθώρια να επιβληθεί η λεγόμενη “γραμμή” προς συγκεκριμένη υποψηφιότητα εμφανίζονται αδύναμα, αφού η πλειοψηφία των ερωτώμενων (62%) απάντησε ότι αν ο υποψήφιος της εκλογής τους αποκλειστεί, θα επιλέξουν αυτόν που οι ίδιοι προσωπικά θεωρούν καλύτερο μεταξύ των δύο μονομάχων.

Αντίθετα, μόνο το 15% φαίνεται πως θα ακολουθήσει κάποιου είδους “υπόδειξη”, ψηφίζοντας όποιον στηρίξει ο υποψήφιος που θα έχουν ψηφίσει στον α΄ γύρο. Πάντως, ελαφρώς πιο “φανατικοί” εμφανίζονται οι υποστηρικτές του Στ. Θεοδωράκη και του Γ. Καμίνη, οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 20% και 21% αντίστοιχα, ότι αν ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν περάσει στον β’ γύρο, δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν καθόλου στις επαναληπτικές εκλογές.

Σε ό,τι δε αφορά την πολιτική αυτοτοποθέτηση συνολικά των ψηφοφόρων κάθε υποψηφίου, πιο αριστερά αυτοτοποθετούνται οι ψηφοφόροι του Απόστολου Πόντα (2,33) και του Γιάννη Ραγκούση (3,65), ακολουθούμενοι από τους πιο κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του Νίκου Ανδρουλάκη (4,09), της Φώφης Γεννηματά (4,11) και του Γιώργου Καμίνη (4,39). Αντίθετα, σε πιο κεντρώες και κεντροδεξιές θέσεις τοποθετούνται κατά σειρά οι ψηφοφόροι των Γιάννη Μανιάτη (5,19), Σταύρου Θεοδωράκη (5,25), Δημήτρη Τζιώτη (5,56) και Κωνσταντίνου Γάτσιου (6,86).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση Θεοδωράκη σε Καμίνη – Ανδρουλάκη για τη συμφωνία του με Γεννηματά

Έξαλλος ο Ραγκούσης με τη μυστική συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη

Οι αποκαλύψεις στο debate της Κεντροαριστεράς – Που συμφώνησαν Γεννηματά-Θεοδωράκης