Ισπανία – Σε θρίλερ εξελίσσεται η δικαστική εκδίωξη του Πουτζδεμόν

Την οδό της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον έκπτωτο αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, εάν δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, αν και ο αυτονομιστής ηγέτης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ισπανία

Για τις 09 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η ακρόαση των καθαιρεθέντων βουλευτών της επαρχίας, κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων τους, ενώ, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας όσο διαρκεί η έρευνα.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους απαγγελθούν κατηγορίας για στάση και αποσχιστική δράση. Επρόκειτο σήμερα να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά η ακρόασή τους αναβλήθηκε έως τις 9 Νοεμβρίου.

Έξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάσθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Είχαν κλητευτεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

Ο λόγος της αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο οι συνήγοροί τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για το βραχυχρόνιο της αναβολής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Κάρλες Πουτζδεμόν: αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε. Ο Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη. Πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει από χθες  ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει την Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου 20 καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Διαβάστε επίσης: Πυροβολισμοί σε σούπερ μάρκετ στη Βρέμη – Ένας τραυματίας (pics)