Ο Δράκος της SpaceX «έδεσε» για δεύτερη φορά στον ΔΔΣ (Βίντεο)

Για δεύτερη φορά η κάψουλα Dragon (Δράκοντας) της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ έφθασε και προσδέθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ-ISS) την Κυριακή, μεταφέροντας εφόδια στους αστροναύτες που μένουν σε αυτόν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο ρομποτικός βραχίονας του ΔΔΣ ‘έπιασε’ την μη επανδρωμένη κάψουλα και την προσέδεσε με ασφάλεια στον Σταθμό, σε ύψος 405 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. To Dragon θα μείνει στον ΔΔΣ έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε θα επιστρέψει στη Γη, πέφτοντας άθικτο στον Ειρηνικό στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

«Είναι μια σημαντική μέρα που βλέπουμε το Dragon να επιστρέφει στον ΔΔΣ», δήλωσε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στο Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο “Δράκοντας” μετέφερε συνολικό φορτίο βάρους 2,2 τόνων στον ΔΔΣ, μεταξύ άλλων τρόφιμα, ανταλλακτικά και εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα, όπως η μελέτη του καρκίνου του θυρεοειδούς και η καλλιέργεια κριθαριού στο διάστημα.

Ήταν η πρώτη φορά που η SpaceΧ έκανε μια πλήρως «ανακυκλωμένη» εκτόξευση, καθώς έστειλε στο διάστημα τόσο ένα πύραυλο Falcon 9 (Γεράκι), όσο και μια κάψουλα που είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν. Μετά την εκτόξευση και την ανύψωση του Δράκοντα, το πρώτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδας, ενώ το δεύτερο μέρος του πυραύλου μαζί με την κάψουλα συνέχισαν για τον ΔΔΣ.

Με τον τρόπο αυτό, η SpaceX αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η NASA, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να επιβιώσει και στο διάστημα! Δείτε το πιο σκληροτράχηλο πλάσμα στον πλανήτη (Βίντεο)

Είναι πουλί; Είναι ο Διαστημικός Σταθμός; Μήπως και τα δύο; (Εικόνα)

Συγκλονιστικό: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν εξωγήινη ζωή