Αλ. Τσίπρας: Μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες δίνει η νέα περίοδος, αλλά και εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό σύστημα

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

«Προσλάβατε κάποιον αστρολόγο, χειρομάντη, μέντιουμ, κ. Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφορικά με εκτιμήσεις της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει»: Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, σημείωσε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας θετικές αλλαγές και σε όσους υποστούν μείωση

«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.

Για να καταλήξει, «για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».

Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση

Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.

Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

Για γνήσιο εκφραστή των απόψεων ΔΝΤ-ΣΕΒ στα εργασιακά κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αυτούς εδώ», υπονοώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, και τις επιπτώσεις που θα είχε για τον κόσμο της εργασίας αν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ.

Δύο φορές στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι γνήσιοι εκφραστές, ακόμη και σήμερα, των θέσεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ στα εργασιακά. Στην ίδια αναφορά του, σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, κατήγγειλε όλους εκείνους που τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης έπαιρναν θαλασσοδάνεια και μίζες.

Μάλιστα, ο ομιλητής έκανε λόγο για ασύστολο ψεύδος, ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκείνοι ζητούν η απεργία να προκηρύσσεται με το 50%+1, όταν η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη της απαρτίας στο 50%+1.

Περισσότερες πλέον, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας, παρέθεσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, από «σφραγίδα» έχει μετατραπεί σε πραγματικό «όπλο» για τους εργαζομένους, ήταν η, κατά λέξη, αναφορά του.

Επιπλέον, «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60% – 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης. Και εντός της τριετίας 2012- 2015 είχε επικρατήσει με πολιτική επιλογή μια τάση πλήρους διάλυσης της αγοράς. Αυτή την τάση την αντιστρέψαμε με σκληρή δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, εξάλλου, οι νεες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται, είναι στην πλειονότητα τους θέσεις πλήρους απασχόλησης, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας. Ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, η κυβέρνηση το έριξε από το 19% στο 13%.

Μπροστά μας, το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης

Στον επίλογο της ομιλίας του, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η σημερινή ψηφοφορία, θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας», γεγονός που εξηγεί τον εκνευρισμό στις τάξεις των πολιτικών του αντιπάλων, παρατήρησε.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο, ορόσημο για την τελική μετάβαση στη νέα εποχή

Στο «δια ταύτα» της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε με έμφαση ότι «το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο. Ορόσημο για την τελική μετάβαση σε μια νέα εποχή.Και είμαι πλέον βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε, σε πείσμα, όπως συμπλήρωσε, αυτών που σήμερα αισθάνονται αμηχανία και εκνευρισμό, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορτσάκης: «Η ΝΔ θα καταψηφίσει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο»

«Δεν έχω ιδέα αν είμαι ακόμη στους ΑΝΕΛ»: Ο Ζουράρις δεν ζητάει συγνώμη για το σύνθημα

ΑΝΕΛ: «Ο Ζουράρις παραμένει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ»