Ο νέος Σόιμπλε – υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο δήμαρχος Αμβούργου Ολαφ Σολτς!

Όλαφ Σολτς

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Ο 59χρονος Σολτς έφυγε γύρω στις 10 πμ τοπική ώρα από τα κεντρικά της CDU στο Βερολίνο μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις χωρίς να προβεί σε κανένα σχόλιο. «Πάνω να κοιμηθώ», είπε.

Ο δήμαρχος του Αμβούργου, από το 2011 δεν είχε δείξει μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον διάθεση να εγκαταλείψει το πόστο του. Ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και επανεξελέγη αντιπρόεδρος με ποσοστό μόλις 59% στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου, θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση.

«Η μετακίνηση στο Βερολίνο για τον Σολτς του έρχεται γάντι», σχολιάζει η Morgenpost του Αμβούργου επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του νέου τσάρου της γερμανικής οικονομίας είχε υποστεί πλήγματα στη μεγαλούπολη του γερμανικού βορρά  λόγω των επεισοδίων που αμαύρωσαν τη σύνοδο G-20 το καλοκαίρι, αλλά και της αποτυχίας το 2015 στη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό συνασπισμού Τζαμάικα o Σολτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη ηγέτιδα.  «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε πει ο  Σολτς στο περιοδικό Stern.

Ο Όλαφ Σολτς γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958. Είναι παντρεμένος από το 1998 με την 57χρονη Μπρίτα Έρνστ, επίσης πολιτικό και μέλος του SPD, και δεν έχουν παιδιά. Είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας της Γερμανίας τη διετία 2007-2009.

Όλαφ Σολτς02

Ο Μάρτιν Σουλτς νέος υπουργός Εξωτερικών
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild o επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα αναλάβει τα ηνία της γερμανικής διπλωματίας αντικαθιστώντας τον νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σημειωτέον ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Γερμανών ήταν αντίθετοι στην ιδέα να μετάσχει ο Σουλτς στη νέα κυβέρνηση. Το 54% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα είπε ότι δεν θέλει να αναλάβει ο Σουλτς κάποιο υπουργείο, ενώ θετικά εκφράστηκε το 36%. Ακόμη και Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι σε ποσοστό 47% είπαν ότι διαφωνούν με την ιδέα να αναλάβει υπουργικό θώκο ο Μάρτιν Σουλτς σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του RTL/n-tv, ενώ το 44% είπε ότι δεν έχει αντίρρηση.

Δημοσκόπηση της Bild – Δεν θέλουν οι Γερμανοί το μεγάλο συνασπισμό
Την ίδια ώρα σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild φέρνει τα συντηρητικά κόμματα να χάνουν τρεις μονάδες και να υποχωρούν στο 30,5%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν την πτωτική πορεία στο 17% (-0,5%). Οι Πράσινοι κερδίζουν μιάμιση μονάδα και φθάνουν στο 12,5%. Τρίτη δύναμη παραμένει το ξενοφοβικό Afd που εκτοξεύεται στο 15% (+1%). Ανεβαίνουν και οι Φιελεύθεροι κατά μία μονάδα στο 10%, ενώ το αριστερό κόμμα παραμένει στο 11%.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού δεν συγκεντρώνουν πλέον πλειοψηφία, αφού λαμβάνουν 47,5%, ενώ τα λοιπά κόμματα συναθροίζουν έναν 48,5%. Ένας συνασπισμός Τζαμάικα των συντηρητικών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα συγκέντρωνε ποσοστό 53%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκόπια: Άλλαξε την ονομασία του αεροδρομίου ο Ζάεφ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμφωνία στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης – Στο SPD τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών

ΑΚΟΜΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύπαρξη ζωής σε πλανήτες του συστήματος Trappist-1 (Εικόνες)