Βόμβα από Ερντογάν – Θέτει θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που δεν εκδίδει η Ελλάδα στην Τουρκία, συνέδεσε ευθέως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας εμμέσως θέμα ανταλλαγής. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Hurriyet, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους χθες, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Βάρνα της Βουλγαρίας στην Άγκυρα, έριξε τις «βόμβες» του για το πώς βλέπει και αντιμετωπίζει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Μιλήσαμε (σ.σ.: με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν γιατί πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν “εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες”», είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Hurriyet

Και συνέχισε: «Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της Δικαιοσύνης. Βέβαια, τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, που ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Ομως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν, αν και τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών».

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στη Βάρνα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε από την ΕΕ και το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Αν και όλοι πίστευαν ότι θα υπάρχει μια θετική εξέλιξη, μόλις λίγες ώρες αργότερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκτάκτως στο δικαστήριο όπου κρίθηκε η τύχη της δεύτερης αίτησης αποφυλάκισης που είχαν ασκήσει. Η αίτησή τους απορρίφθηκε και αποφασίστηκε η συνέχιση της προφυλάκισής τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Το σκεπτικό της απόφασης, μάλιστα, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε κι ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ο Ερντογάν για τα υπόλοιπα θέματα

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
«Υπάρχει μια άδικη κριτική που κατευθύνεται κατά της Τουρκίας και η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια οικοδομητική στάση αντί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν. Τους είπα ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα. Εστιάσαμε ειδικά στην προοπτική του να κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Υπάρχει πλήρης συμφωνίας ως προς αυτό».

Για τις επιχειρήσεις στην Αφρίν 
«Συζητήσαμε και για το θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τους είπαμε ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς κατά του ISIS, στον αγώνα που κάνουμε κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, οι YPG (κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία). Τους είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τους δικούς μας Κούρδους, αλλά μόνον με τρομοκρατικές οργανώσεις. Άρα είναι λάθος να βλέπουμε τις επιχειρήσεις μας ως κάτι που στοχοθετεί τους Κούρδους. Δεν θα πρέπει να δίνουν βάσει στην παραπληροφόρηση σ’ αυτά τα θέματα. Στις τάξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούμε εκεί υπάρχουν και ξένοι μαχητές από τη Δύση, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Αυτά βγαίνουν στις ειδήσεις. “Αν τις παρακολουθείτε, μπορεί να δείτε ποιων χωρών τα εμβλήματα και τα διακριτικά φέρουν στα ρούχα τους». Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, το καλό δεν είναι κακό».

Για το προσφυγικό 
«Στην περίπτωση των προσφύγων μας ανήγγειλαν βοήθεια 3+ 3 δισ ευρώ. Εξ’ αυτών η πρώτη δόση είναι περίπου 1 δισ 850 εκατομμύρια. Θα σταλεί και μια δεύτερη δόση 3 δισ ευρώ. Θέλουμε να τα στείλουν απ’ ευθείας σ’ εμάς, ει δυνατόν, όχι μέσω ενδιάμεσων θεσμών. Η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα χρήματα πάνε για έξοδα επιτροπών. Ωστόσ, αν οι θεσμοί μας επικοινωνούν απευθείας, δεν υπάρχει θέμα εξόδων επιτροπών».

Για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στη στάση της.

«Λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι «ιδιοκτήτες» της νήσου της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που αναζητούνται εκεί». Επανέλαβε δε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Και κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι αμερόληπτη στη διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην περιοχή.\

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βορίδης: «Ο Ερντογάν υλοποιεί τον ανασχεδιασμό για τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας» (Βίντεο)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραμένουν προφυλακισμένοι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί!

ΑΚΟΜΑ: Καμμένος για Σκοπιανό και Έλληνες στρατιωτικούς: «Ελπίζουμε στην απελευθέρωση τους πριν το Πάσχα»