«Μερικά ζητήματα της διπλωματίας δεν μπορεί να λύνονται με δηλώσεις, ούτε μπορείς να βγαίνεις σε συνεντεύξεις και να λες πράγματα που είναι της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον Ζόραν Ζάεφ.
Η ΠΓΔΜ δεν προλαβαίνει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ έως τη Σύνοδο της Συμμαχίας τον ερχόμενο Ιούλιο, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο, άφησε ανοικτό η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να γίνει το φθινόπωρο, καθώς αν πιθανή συμφωνία εγκριθεί από τη γειτονική χώρα, τότε το διαδικαστικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα απλό. «Είναι ολοφάνερο ότι η ΠΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε χθες ο κ. Κοτζιάς, επεξηγώντας ότι βασική αιτία είναι η αρχική στάση με την οποία η πολιτική ηγεσία της γείτονος εισήλθε στις διαπραγματεύσεις.
«Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους», είπε (ρ/σ 24/7) ο κ. Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι «εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στη φίλη χώρα στον Βορρά θέλει πάνω από δύο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό – ένα μήνα. Και αφού πάει στη Βουλή, θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Άρα θα πάει το φθινόπωρο». Χθες, πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας», επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ «βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο».
Οι χθεσινές διατυπώσεις του κ. Κοτζιά πρακτικά επεξηγούν και την ένταση των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, οι οποίες συστήθηκαν από Αθήνα και Σκόπια και συνεδρίασαν παράλληλα με τις συναντήσεις των δύο ΥΠΕΞ στα Σκόπια, τη Βιέννη και την Αχρίδα τον προηγούμενο μήνα. Ουσιαστικά διαμορφώθηκαν ορισμένα περιφερειακά ζητήματα (η λεγόμενη ατζέντα χαμηλής πολιτικής), τα οποία θα επιτρέψουν τη συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ακόμα και μετά την παρέλευση των αρχών του Ιουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ως προς το διαδικαστικό σκέλος πιθανής εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά είπε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, σε αυτή δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια διαδικασία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά να προχωρήσει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. «Τις πολιτικές επιλογές τις κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών», είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι «τα ζητήματα, δηλαδή, τα πολιτικά που έχουν να κάνουν με τη FYROM περνάνε είτε από τον πρωθυπουργό, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, είτε από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή τους πρέσβεις μας στο ΝΑΤΟ». Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την κριτική του για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και την επιλογή του να παραχωρεί τακτικές συνεντεύξεις με λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. «Μερικά ζητήματα της διπλωματίας δεν μπορεί να λύνονται με δηλώσεις, ούτε μπορείς να βγαίνεις σε συνεντεύξεις και να λες πράγματα που είναι της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Κοτζιάς. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο επιχείρημα που τακτικά χρησιμοποιείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ περί απουσίας αυξημένης πλειοψηφίας για την έγκριση της αναθεώρησης του συντάγματος. Από το ΥΠΕΞ σχολιάστηκε χθες και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν περί διεύθυνσης για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Σε ανακοίνωσή του, τονίστηκε ότι «είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ επισημαίνεται πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο –και όχι από την Επιτροπή–, όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπηρεσιακό κινητό «μπλοκάρει» τους Έλληνες στρατιωτικούς στις τουρκικές φυλακές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες δηλώσεις Καμμένου: «Ακήρυχτος πόλεμος με την Τουρκία από το 1974»
ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς σε Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»