Τα 5 κρίσιμα ραντεβού του Απριλίου σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Σόφια

Tο καθολικό Πάσχα ολοκληρώθηκε, οι θεσμοί επιστρέφουν σιγά-σιγά στα γραφεία τους και αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις μεγάλες “συναντήσεις” του Απριλίου στις οποίες ναι μεν δεν αναμένεται να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις, αλλά θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες. Και τούτο διότι θα “δείξουν” αν διατηρούνται “εν ζωή” οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της μεγάλης ελληνικής διαπραγμάτευσης εγκαίρως, δηλαδή έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ, ενώ νέος κύκλος ζυμώσεων -ειδικά για τα μεγάλα μέτωπα της ελληνικής πλευράς- βρίσκεται στα “σκαριά”. Μάλιστα, το ιδιαίτερα “φορτωμένο” πρόγραμμα του Απριλίου είναι και ο λόγος που προβάλουν οι θεσμοί για την “απουσία” τους από τις δια ζώσης διαπραγματεύσεις, με τη νέα αποστολή στην Αθήνα να προγραμματίζεται για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Τα 5 ραντεβού

Το πρώτο μεγάλο “ραντεβού” αφορά στη Σύνοδο του Euroworking Group που θα λάβει χώρα στις 12 Απριλίου, σε περίπου 10 δηλαδή μέρες από σήμερα. Σε αυτό θα ανοίξουν διάπλατα όλα τα μέτωπα καθώς καλείται να προετοιμάσει τα μεγάλα γεγονότα και τις επίσημες συναντήσεις του μήνα που ακολουθούν.

Οι θεσμοί, όπως και η ελληνική αποστολή θα ετοιμάσουν “βαλίτσες” για την Ουάσιγκτον με στόχο ένα διπλό ραντεβού: στις 19 και 20 Απριλίου συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των χωρών G20 στην Ουάσιγκτον, ενώ τις ίδιες ημέρες λαμβάνει χώρα στο ίδιο μέρος και η Εαρινή Συνάντηση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τα πολιτικά ζητήματα για το ρόλο του Ταμείου και για το χρέος. Δεν αποκλείεται (ως είθισται) στο περιθώριο να λάβει χώρα και το λεγόμενο Washington Group.

Ακόμη δύο συναντήσεις θα λάβουν χώρα πολύ κοντά στην Ελλάδα: στη Σόφια της Βουλγαρίας (που έχει αυτό το εξάμηνο της προεδρία της ΕΕ). Διαμορφώνεται ουσιαστικά ένα 4ήμερο παρουσίας των ΥΠΟΙΚ και των θεσμών που δίνει τη δυνατότητα για “ζυμώσεις”. Στις 25 και 26 Απριλίου θα λάβει χώρα η Ευρω-ασιατική σύνοδος (ASEM). Το άτυπο Eurogroup έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Βουλγαρία στις 27 Απριλίου και θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η άτυπη σύνοδος του Ecofin.

Τα μέτωπα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup στην επιστολή του προς τους ΥΠΟΙΚ θα ανοίξουν όλα τα μέτωπα: ο επίσημος απολογισμός για τα 88 προαπαιτούμενα, η θέση των θεσμών της ΕΕ και των κρατών – μελών για τις παρεμβάσεις στο χρέος, το “γαλλικό κλειδί”, αλλά και η μεταμνημονιαακή εποπτεία. Επίσης αναμένεται να ανοίξει τα “χαρτιά” του το ΔΝΤ για το κατά πόσο θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά και οι θέσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τα αντίμετρα (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι στο Eurogroup του Μαρτίου εκλήθη ο Πόλ Τόμσεν να τοποθετηθεί…).

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει και τις προθέσεις της για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αυτό επιχειρεί να εντάξει και τον “πυλώνα” των κοινωνικών/αντισταθμιστικών μέτρων που “ανησυχεί” τους θεσμούς αλλά και μέρος του ίδιου του διαπραγματευτικού επιτελείου λόγω των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και πρέπει να… συνάδουν με την “ιδιοκτησία” του προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί επί τάπητος και πρόταση εξαίρεσης μέρους των επενδυτικών δαπανών από την καταμέτρηση του “μνημονιακού” πλεονάσματος. Η πρόταση αφορά προς το παρόν σε έργα 1 δισ. ευρώ ετησίως που θα μπορούν να αυξήσουν την εθνική δαπάνη χωρίς αυτό όμως να φαίνεται στο πλεόνασμα (θα καταγράφεται όμως στο χρέος) με μοχλό στήριξης και σχετική επιστολή της ΕΤΕπ που συντάσσεται με αυτή τη “διευκόλυνση”.

Της Δήμητρας Καδδά​

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχτσιόγλου: Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού (Βίντεο)

Αχτσιόγλου: «Στόχοι μας η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση ανεργίας»

Νέους μισθούς από τον Αύγουστο υπόσχεται η Αχτσιόγλου – Μετά το τέλος της επιτροπείας