Επιστήμονες αναζητούν και πάλι το “θρυλικό” τέρας του Λοχ Νες

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει να σαρώσει τα παγωμένα βάθη του Λοχ Νες την επόμενη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικό DNA (eDNA) σε ένα πείραμα με στόχο να διαπιστωθεί εντέλει αν το θρυλικό τέρας, η Νέσι, ζει πράγματι ή ζούσε κάποτε στα νερά της λίμνης.

Η χρήση δειγμάτων eDNA αποτελεί καθιερωμένο πλέον εργαλείο για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής, όπως των φαλαινών και των καρχαριών. Ένας ζωντανός οργανισμός, όποτε μετακινείται στο περιβάλλον του αφήνει πίσω του δείγματα DNA από το δέρμα του, τα λέπια, τα φτερά, τη γούνα ή τα ούρα και τα περιττώματά του.

“Είναι δυνατόν να συλλέξουμε το DNA, να το αναλύσουμε και κατόπιν να το χρησιμοποιήσουμε για να ταυτοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος, εισάγοντάς το στη μεγάλη βάση των γνωστών γενετικών ακολουθιών που έχουμε από εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς”, είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας, ο καθηγητής Νιλ Γκέμελ του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία.

Ο καθηγητής, βέβαια, θεωρεί μάλλον απίθανο να εντοπιστούν ίχνη ενός τέτοιου τέρατος, αλλά περιμένει εναγωνίως τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ως πιθανή εξήγηση του μύθου για το τέρας μεγάλα ψάρια, όπως οξύρρυγχοι ή γατόψαρα και τώρα θα ελέγξουμε την ιδέα αυτή καθώς και άλλες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ένας άλλος στόχος του εγχειρήματος, πέρα από τις απαντήσεις για τη θρυλική «Νέσι», είναι να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες όλα τα εγχώρια και χωροκατακτητικά είδη του μεγαλύτερου ταμιευτήρα γλυκού νερού στη Βρετανία. Ο Γκέμελ προβλέπει ότι η ομάδα του θα εντοπίσει είδη που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, κυρίως βακτήρια.

Επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές τη λήψη δειγμάτων «περιβαλλοντικού DNA» για να εντοπίσουν σπάνια υδρόβια είδη, αλλά και για την παρατήρηση μεταξύ άλλων, καρχαριών και φαλαινών, αφού κάθε έμβιος οργανισμός αφήνει πίσω του διάφορα ίχνη.

«Όποτε ένα πλάσμα κινείται στο περιβάλλον του, αφήνει πίσω του απειροελάχιστα δείγματα DNA σε δέρμα, λέπια, φτέρωμα, γούνα, ούρα και περιττώματα», λέει ο Γκέμελ. «Κι αυτό το DNA μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί για να ταυτοποιηθεί το πλάσμα αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ και δέος από αλιγάτορα «τέρας» στην Φλόριδα: «Θεέ μου…» (Βίντεο)

«Σάρωσαν» την άβυσσο και βρήκαν απίστευτα πλάσματα (Εικόνες και βίντεο)

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα απολιθώματα του Homo sapiens