«Μπηχτές» από Μέι σε Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Αδιαφόρησε ο Σουλτάνος

Ερντογάν

«Τρομοκράτες» εγκληματίες επέμεινε ότι είναι όλοι οι έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές δημοσιογράφοι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Κωφεύοντας στα σχόλια της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τις προειδοποιήσεις της για την ανάγκη προάσπισης των δημοκρατικών αξιών, ο Τούρκος πρόεδρος την κάλεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου να εκδώσει στη χώρα του τους αυτοεξόριστους Τούρκους που είναι μέλη του κινήματος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και κουρδικών οργανώσεων που τον αντιμάχονται, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αναλάβει δράση κατά των «τρομοκρατών», θα γίνουν εφιάλτης για τη Βρετανία.

Η Μέι, που θέλει να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία για την μετά-Brexit εποχή, είπε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να εκδώσει Κούρδους τρομοκράτες στην Άγκυρα, αν η τελευταία παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή τους.

Τόνισε δε ότι αν και είναι δίκαιο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι προσπάθησαν να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, «είναι εξίσου σημαντικό για την προάσπιση της Δημοκρατίας η Τουρκία να μην παραβλέψει τις αξίες που προσπαθεί να υπερασπιστεί». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό υπογράμμισε σήμερα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θέλουμε να υποστηρίζονται οι δημοκρατικές αξίες και να εκπληρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ερντογάν, ωστόσο, αγνόησε τις «μπηχτές» της αναφέροντας: «Θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους τρομοκράτες. Μιλούμε για αυτούς που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να φέρουν όπλα, αυτούς που σκοτώνουν ανθρώπους. Πρέπει να τους αποκαλούμε δημοσιογράφους επειδή έχουν τις ανάλογες ταυτότητες;».

Πάνω από 160 δημοσιογράφοι παραμένουν κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές, οι περισσότεροι συνελήφθησαν υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Λονδίνο και Άγκυρα επιδιώκουν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών τους από 15 σε 20 δισ. δολάρια ετησίως με μια αμυντική συμφωνία. Η Rolls Royce διεκδικεί τη συμμετοχή της στη συμπαραγωγή κινητήρων για τα νέα μαχητικά TFX της Τουρκίας.

Κατά τα άλλα οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με την Βρετανίδα πρωθυπουργό ν α κάνει λόγο για «τραγική απώλεια ζωών», να συστήνει αυτοσυγκράτηση σε Ισραήλ και Παλαιστινίους και να επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για τη χρήση πραγματικών πυρών από Ισραηλινούς στρατιώτες και για το ρόλο της Χαμάς στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επιτέθηκε στο Ισραήλ κατηγορώντας το ότι ασκεί «κρατική τρομοκρατία» ως «κατοχική δύναμη», ενώ καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου που ενθαρρύνει τη σύρραξη κι ότι ο ίδιος δεν θα την αποδεχθεί ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκαίνια στη γέφυρα της Κριμαίας με… οδηγό τον Πούτιν (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες ενδείξεις για τον δορυφόρο του Δία Ευρώπη, ότι εκτοξεύει πίδακες νερού (Βίντεο)

ΑΚΟΜΑ: Καθολική καταδίκη του Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα