«Βόμβα» από Ζάεφ: “Θα διώξουμε τον Πρόεδρο Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία!”

Ιβανόφ

Αποφασισμένος για όλα ακόμη και να φτάσει στα άκρα, ανατρέποντας τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να μην ρισκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο των Σκοπίων τόσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. όσο και για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ιβανόφ: αν αρνηθεί, όπως έχει πολλές φορές δηλώσει, να υπογράψει τη συμφωνία, δεν θα διστάσει να τον καθαιρέσει!

Αν οι πολίτες ψηφίσουν, στο επερχόμενο δημοψήφισμα υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την απόφαση αυτή, είπε ο Ζάεφ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Kanal 5.

Μήνυμα αποπομπής στον Ιβανόφ
Ο Ζάεφ ήταν ξεκάθαρος πως αν χρειαστεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ δεν θα διστάσει. Και γι’ αυτό, ισχυρίστηκε πως έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της Βουλής. «Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί», διεμήνυσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Για την έξωση του Ιβανόφ από το αξίωμά του, σε περίπτωση που αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος, απαιτούνται οι ψήφοι 80 βουλευτών (σ.σ. τα 2/3 της Βουλής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά τον χθεσινό καβγά – Το σκοπιανό κοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα τη συμφωνία με την Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Έχω δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 47% είναι υπέρ της συμφωνίας – Δεν έγινε ανταλλαγή για το χρέος»

ΑΚΟΜΑ: Είναι καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς λέει ο Θεοδωράκης