Ζόραν Ζάεφ: «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία! Παίζουν πολλά ονόματα – Εγώ θα περίμενα»

Ζάεφ

Νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα της ονομασίας έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Όμως, αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα Σκόπια και ενώ το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα έχει μετατεθεί για το απόγευμα θα διακρίνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και λιγότερο αισιόδοξος από άλλες φορές.

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

«Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το που θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, κι αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες, αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Πηγή: MIA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος για Σκοπιανό: «Είμαστε ξεκάθαροι – Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία!» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το απόγευμα το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ – Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα αμέσως μετά!

ΑΚΟΜΑ: Γεωργιάδης: «Ο Καμμένος ζει το όνειρό του, δεν θα άφηνε με τίποτα την καρέκλα του»