To «Χαγιαμπούσα 2» έφτασε στον αστεροειδή «Ριούγκου» (Εντυπωσιακές εικόνες)

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το «Χαγιαμπούσα 2» (Hayabusa 2) έφθασε στον αστεροειδή «Ριούγκου» (Ryugu), σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, με στόχο να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη.

Το βάρους 600 κιλών σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» εκτοξεύθηκε το 2014 με προορισμό τον πολύ σκούρο αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι και λίγο με σβούρα. O Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα μελετήσει τον Ριούγκου για περίπου ενάμιση χρόνο. Σε αυτό το διάστημα θα στείλει διαστημοσυσκευές στην επιφάνειά του -αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο- και θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να ανοίξει ένα μικρό κρατήρα, ώστε να πάρει δείγματα και από το υπέδαφός του. Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ριούγκου το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.

Είχε προηγηθεί η αποστολή «Χαγιαμπούσα 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος τελικά επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτες εικόνες από το «κάστρο του Δράκου» έστειλε ιαπωνικό διαστημικό σκάφος (Βίντεο)

Τεράστιος αστεροειδής στην «γειτονιά» μας ορατός με γυμνό μάτι! Πως θα τον δείτε

Αυτές είναι οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές για το 2018