Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα & Έντι Ράμα -Έρχεται Ελληνοαλβανική συμφωνία

Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Αλβανίας Αλέξη Τσίπρα και Έντι Ράμα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για την ολοκλήρωση της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας, που έχουν ήδη έτοιμη στα σκαριά οι υπουργοί των Εξωτερικών Κοτζιάς και Μπουσάτι.

Πηγές του Μ. Μαξίμου επιμένουν ότι «σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη» στην τελική φάση των συνομιλιών μεταξύ των 2 χωρών .Και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς δεν έχει κρύψει ότι ο ίδιος επείγεται να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό τη συμφωνία αυτή.

Η βιασύνη του κ. Κοτζιά όμως προκαλεί έντονες επιφυλάξεις σε κύκλους των Βόρειο- ηπειρωτών, αλλά και σε παράγοντες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Οι ανησυχίες αυτές πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο, γιατί διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με την Ελλάδα, αν στο περιεχόμενό της δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή αποζημιώσεων για τις περιουσίες των Τσάμηδων.

Οι περιουσίες αυτές είχαν περάσει στο Ελληνικό κράτος, όταν με την απελευθέρωση της Ελλάδος οι Τσάμηδες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα μας, καταδικασμένοι για δοσιλογισμό και για στενή συνεργασία με τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς Ναζί εναντίον των τοπικών Ελληνικών Χριστιανικών πληθυσμών.

Να σημειωθεί ότι ο Ράμα συνεργάζεται στενά με το κόμμα των Τσάμηδων, που έχει βουλευτές στην Αλβανική βουλή. Και συναντάται τακτικά με τον Σπετίμ Ιντρίζι που είναι από τους επικεφαλής του κόμματος.

Διαβάστε, ακόμη: Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει – Ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια