Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, εκλήθει στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα προκειμένου ο Τσαβούσογλου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.
Την πληροφορία μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το CNN Turk, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων».
«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δε θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους.Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».
«Θα κάνουμε έρευνες»
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση» δήλωσε.
Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης:
Όπως αναφέρεται σε κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική αντίδραση στη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας «παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής βίας (άρθρο 2, παρ. 4), περί ειρηνικής επίλυσης (άρθρο 2, παρ. 3) και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης (Προοίμιο)».
«Παράλληλα, δυναμιτίζει τη συμμαχική σχέση που οφείλουν να έχουν κράτη που μετέχουν στην ίδια Συμμαχία και αντίκειται στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ (άρθρα 1 και 2 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου)» τονίζει το ίδιο κείμενο, και συμπληρώνει: «Η άρση του casus belli έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας που αποτελεί θεμέλια αρχή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητο ότι ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος δεν είναι δυνατόν να απειλεί με πόλεμο άλλο κράτος και πολύ περισσότερο ένα μέλος της ΕΕ και μελλοντικό εταίρο».
Διαβάστε, επίσης:Ερντογάν για το Μπαρμπαρός: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλύσουμε τα συμφέροντά μας»