Η Σαουδική Αραβία απειλεί με αντίποινα για την υπόθεση Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία απείλησε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα στην περίπτωση που της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις από άλλες χώρες με αφορμή την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε το πρακτορείο SPA επικαλούμενο μια επίσημη πηγή.

Το βασίλειο θα απαντήσει σε τυχόν μέτρα λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερα μέτρα, είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας: “Η σαουδαραβική οικονομία έχει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία”.

Το Ριάντ δέχεται πιέσεις μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Λίγο νωρίτερα, το Χρηματιστήριο του Ριάντ κατέγραφε πτώση άνω του 6%. Με το άνοιγμα, ο δείκτης Tasi υποχώρησε κατά περισσότερες από 500 μονάδες, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές αντέδρασαν με πανικό στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε να “τιμωρήσει αυστηρά” τη Σαουδική Αραβία εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πρόθυμος να διακόψει τις συμβάσεις πώλησης όπλων στο Ριάντ, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Στη Βρετανία, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι, είπε σήμερα ότι το κόμμα της θα σταματούσε τις πωλήσεις όπλων, αν ήταν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι “τα αποδεικτικά στοιχεία” υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία σκότωσε τον Κασόγκι. “Θα σταματούσαμε να πουλάμε όπλα στη Σαουδική Αραβία υπό τις παρούσες συνθήκες, μέχρι να αλλάξουν στάση… Θα το καταστούμε σαφές ότι διαφωνούμε. Πιστεύω ότι αρκετά το ανεχτήκαμε. Πιστεύω ότι πρέπει να τους πούμε ότι η στάση τους είναι απαράδεκτη”, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ έχει ζητήσει επίσης από το Ριάντ να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Κασόγκι.

Εξάλλου, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ ενδέχεται να αρνηθούν να παραστούν στο φόρουμ Future Investment Initiative που θα φιλοξενήσει το Ριάντ στα τέλη Οκτωβρίου. Πολλοί χορηγοί αυτού του συνεδρίου, όπως οι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης Financial Times, CNBC, New York Times, CNN και Bloomberg, έχουν ήδη αποσυρθεί.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι οι σαουδαραβικές αρχές δεν συνεργάζονται στην έρευνα που διεξάγει η τουρκική αστυνομία για την εξαφάνιση του Κασόγκι και, κυρίως, δεν επιτρέπουν στους Τούρκους εισαγγελείς να ερευνήσουν το κτίριο του προξενείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δολοφονία Κασόγκι: Τί δήλωσαν Ντόναλντ Τραμπ & Ερντογάν

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζ. Κασόγκι ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του