Τζανακόπουλος προς Ράμα: “Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει χαμηλότερους τόνους” 

«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με τη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη σήμερα στο Bularat του Gjirokastër, όπου ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας έχασε τη ζωή του, εκφράζει επίσης τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος στη γειτονική χώρα.

Καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open TV ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε ερώτηση για το περιστατικό της δολοφονίας του άτυχου 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη συμπλοκή με μαχαίρια και πιστόλια ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς διευκρίνισε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας και επεσήμανε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Τί δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας:

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου ενώ παράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «Απαράδεκτο γεγονός». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ, πρέπει να αποφευχθεί η «πολιτική απόχρωση» του περιστατικού.
«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με τη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη σήμερα στο Bularat του Gjirokastër, όπου ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας έχασε τη ζωή του, εκφράζει επίσης τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος στη γειτονική χώρα.

Οι συνθήκες κατά τις οποίες ο πολίτης Κατσίφας έχασε τη ζωή του έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις αντίστοιχες Αρχές της Αλβανίας. Η αστυνομία του κράτους έχει διευκρινίσει λεπτομερώς ότι πρόκειται για ένα εντελώς απομονωμένο περιστατικό από τις σημερινές δραστηριότητες στον τομέα αυτό και αποτελεί μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας έναντι της αλβανικής αστυνομίας.

Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο όχι μόνο δεν καταδικάζει την ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου αλλά μιλά για «απαράδεκτες απώλειες της ζωής».

Ζητώντας την προσοχή και την αποφυγή της αποδυνάμωσης πολιτικών και διπλωματικών αποχρώσεων σε αυτή τη σαφή και άνευ προηγουμένου περίπτωση, διαβεβαιώνουμε τον γείτονά μας ότι η Αλβανία είναι ένας ασφαλής και ειρηνικός τόπος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής εθνικότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε, επίσης:Βόρεια Ήπειρος: Το μεσημέρι της Κυριακής έπεσε νεκρός ο Κωνταντίνος Κατσίφας [vid]

Συμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών, στο Γέρακα: Σύνδεση με τον Κωνσταντίνο Κατσιφά ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.