Οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε ως το τέλος του 2018 – Η λίστα της «φωτιάς»

Λίγο πριν το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.

Μάλιστα, το συνολικό ποσό φόρων που πρέπει να καταβληθεί έως την 31η-12-2018 υπερβαίνει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 τον καταβάλουν σε πέντε δόσεις (28 Σεπτεμβρίου, 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου).

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά.

Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

– Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως προθεσμία πληρωμής των τελών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ο ιδιοκτήτης του οχήματος χρεώνεται με πρόστιμο ισόποσο του τέλους για ΙΧ και 50% του τέλους εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, φορτηγό ή λεωφορείο. Εάν τα τέλη είναι μικρότερα των 30 ευρώ το πρόστιμο είναι 30 ευρώ.

Κατάθεση πινακίδων

Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης.

Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, επειδή θέλουν να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρέπει μέχρι 31-12-2018 να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Επίσης, έως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί και οι ακόλουθες φορολογικές διαδικασίες:

Φόρος Μεταβίβασης

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εφορίες για γονικές παροχές. Πολλοί φορολογούμενοι υπό τον φόβο των αυξημένων αντικειμενικών αξιών μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τα ακίνητά τους.

O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.

ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας (ή διπλογραφικού συστήματος όπως είναι η νέα ονομασία) θα πρέπει να καταβάλλουν τον ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου.

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πολλοί φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πηγή: parapolitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β.Κορκίδης: Τα μνημόνια φεύγουν τα μέτρα και οι φόροι μένουν

ΝΔ: Αυτοί είναι οι 29 φόροι που επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Νέο χαράτσι»: 3 δισ. ευρώ φόροι επιπλέον στις επιχειρήσεις έως το 2022