Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας για τις ευρωαγορές

Υποτονικό το κλίμα σήμερα, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, στις ευρωπαϊκές αγορές με τις αγορές στην Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο να παραμένουν κλειστές. Το 2018 θεωρείται για τις ευρωπαϊκές αγορές η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας κυρίως εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας που επικράτησε, σύμφωνα με το capital.gr.

Το χρηματιστήριο στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,19% με τον βρετανικό δείκτη να χάνει συνολικά 12% από την αρχή της χρονιάς σημειώνοντας την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από την οικονομική κρίση του 2008. Οι επενδυτές εστίασαν φέτος στην αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές που παρέμειναν ανοιχτές ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,11% και ο ισπανικός δείκτης σημειώνει επίσης κέρδη 0,77%.

Οι επενδυτές για άλλη μία φορά επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις που αφορούν στην εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζίνπινγκ και πως γενικά υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, πως ο Τραμπ μπορεί και να υπερεκτιμά το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία.

Το επενδυτικό κοινό εστίασε επίσης σήμερα στα στοιχεία της Κίνας σύμφωνα με τα οποία η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Δεκέμβριο υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο ετών, αντανακλώντας τους εντεινόμενους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Moody’s: Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει τον… Σίσυφο

Moody’s: Συναγερμός για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας-υποβάθμισε 20 τράπεζες

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν – θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο