Προχειρότητα και γκρίνια από τους επιχειρηματίες για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Με προχειρότητα σχεδιάστηκε το ταξίδι ειδικά σε ότι αφορά στους επιχειρηματίες. Αν και προσκλήθηκαν κορυφαία ονόματα, αυτοί προτίμησαν να μην πάνε οι ίδιοι, αλλά να στείλουν συνεργάτες τους. Καταγγελίες και από το Μαξίμου ότι κάποιοι είπαν αρχικά ναι και στην συνέχεια υπαναχώρησαν.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, δεδομένο ότι ήταν το πρώτο Έλληνα πρωθυπουργού στην γείτονα. Ωστόσο συνδυάστηκε με μία απίστευτη προχειρότητα, ειδικά σε ότι αφορά την επιχειρηματική αντιπροσωπεία της χώρας.

Ακόμη και αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την λίστα των επιχειρηματιών που τελικά συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια. Έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα επιχειρηματιών, αλλά ουδείς είναι σε θέση να τα επιβεβαιώσει ή όχι, παρά μόνο όσοι τους είδαν με τα μάτια τους, σύμφωνα με το newsit.gr.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός ήταν μάλλον πρόχειρος και όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικός. Το θέμα χειρίστηκε ο Γιώργος Τσίπρας και το Investment Greece. Επίσημες προσκλήσεις δεν στάλθηκαν ποτέ. Η όποια επικοινωνία με τους επιχειρηματίες ήταν τηλεφωνική και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρά πέντε. Μάλιστα δεν περίμεναν την επιβεβαίωση, προκειμένου κάποιο όνομα να διαρρεύσει ότι θα συμμετάσχει στην αποστολή.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αν και προσκλήθηκαν κορυφαία ονόματα, αυτοί προτίμησαν να μην πάνε οι ίδιοι, αλλά να στείλουν συνεργάτες τους. Επίσης υπάρχουν και κάποια περιστατικά, προσκλήσεων που έγιναν τηλεφωνικά την προπαραμονή της επίσκεψης.

Η βιασύνη από το Μέγαρο Μαξίμου έγκειται και στο γεγονός ότι η οριστικοποίηση της επίσκεψης έγινε σχετικά αργά, αφού οι δύο πλευρές Ελλάδα και Σκόπια ήθελαν να συμπέσει να την συμπλήρωση 11 χρόνων από το βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ το 2008, από το Βουκουρέστι.

Στο αντίποδα υπάρχουν και καταγγελίες, από το περιβάλλον του Μαξίμου για συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενώ αρχικά απάντησαν θετικά, εν συνεχεία λόγω του ότι το όνομά τους διέρρευσε, δέχθηκαν απειλές και τελικά δεν συμμετείχαν στην αποστολή. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν μόνο επιχειρηματίες από την Β. Ελλάδα.

Εν κατακλείδι στα Σκόπια βρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, από τον όμιλο Βιοχάλκο ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο πρόεδρος της INTRAKT Δημήτρης Κούτρας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος της APIVITA Πρόεδρος Νικόλαος Κουτσιανάς, από την Motor Oil o Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, από τον Τιτάνα ο Κωνσταντίνος Δερμεζής Εκτελεστικός Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης κ.α. Και βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αυτών που τελικά πήγαν. Άξιο απορίας είναι επίσης, πως δεν υπήρχε τραπεζικό στέλεχος στην εν λόγω αποστολή.

Τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Β. Μακεδονίας, έχουν ήδη δραστηριότητα στην συγκεκριμένη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα Σκόπια «βλέπουν» Έλληνες επιχειρηματίες

Αλ. Τσίπρας: Ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας

Κ. Τσιάρας: Κατώτερος των περιστάσεων ο Αλ. Τσίπρας, με την αναφορά του στο όνομα του αεροδρομίου