Stratfor: Η Ασία είναι πρόσφορο έδαφος για την εξτρεμιστική ιδεολογία

Το αυτοανακηρυχθέν «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέρρευσε στη Μέση Ανατολή, αλλά η Ασία εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τον εξτρεμισμό, όπως έδειξαν οι επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με αναλυτές.

Παράγοντες όπως η φτώχεια, οι διακρίσεις, η ριζοσπαστικοποίηση, οι αδύναμοι θεσμοί και οι ανεπάρκειες των υπηρεσιών πληροφοριών εκθέτουν την περιοχή σε επιθέσεις εξεγερμένων την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνει το ΙΚ, ακόμη κι αν το τελευταίο δεν τους προσφέρει άμεση υποστήριξη. Το ΙΚ έχασε τον Μάρτιο τα τελευταία εδάφη του στη Μέση Ανατολή, όμως οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό δεν προμηνύει καθόλου την κατάρρευση της ιδεολογίας του. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για μία από τις χειρότερες επιθέσεις που διενεργήθηκαν ποτέ εναντίον αμάχων στην Ασία.

«Η παρούσα κατάσταση του ΙΚ δεν μπορεί να αποτιμηθεί αν δεν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ιδεολογικό κίνημα, όχι μια ενιαία οργανωμένη οντότητα», υπογραμμίζει ο αναλυτής Σκοτ Στιούαρτ σε μια πρόσφατη έκθεση για το αμερικανικό κέντρο Stratfor. Οι συντονισμένες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα προκάλεσαν περισσότερους από 250 θανάτους. Η κυβέρνηση κατηγόρησε μια ελάχιστα γνωστή τοπική ισλαμιστική οργάνωση, τη National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Βίντεο στα οποία οι επιτιθέμενοι δηλώνουν πίστη στο ΙΚ έκαναν στη συνέχεια την εμφάνισή τους. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας επικρίθηκαν έντονα επειδή δεν αντέδρασαν στις προειδοποιήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας και των ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από την τραγωδία. Εξάλλου εδώ και μήνες η κυβέρνηση δοκιμάζεται από μια πολιτική κρίση ανάμεσα στον πρόεδρο Μαϊτριπάλα Σιρισένα και τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο συριακός στρατός διείσδυσε στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Η ISIS δίνει «διαβατήρια για τον παράδεισο» σε τζιχαντιστές αυτοκτονίας!

Πρωτότυπος εορτασμός από Σύρια – Τι έκανε μετά την απελευθέρωση της Ράκα από τους τζιχαντιστές (Εικόνες)