Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης αναβολικών ουσιών

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, που διακινούσε κατ’ επάγγελμα, σύμφωνα με την αστυνομία, μεγάλες ποσότητες παράνομων αναβολικών ουσιών, για την βελτίωση της απόδοσης αθλητών, κυρίως σε γυμναστήρια, καθώς και για την στυτική δυσλειτουργία, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, μετά από ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Εύβοια, Φωκίδα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, συνολικά 9 άτομα, ηλικίας 25 έως 41 ετών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, ένας 25χρονος Αλβανός υπήκοος, κάτοικος Χαλκίδας, ενώ κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκε στην Εύβοια παράνομο παρασκευαστήριο- αποθήκη, που άνηκε στον 25χρονο αρχηγό, όπου βρέθηκαν πρώτες ύλες και εγκατεστημένος μηχανολογικός εξοπλισμός, για την παρασκευή των ουσιών που διοχετεύονταν στην αγορά.

Από την αστυνομία επισημαίνεται ότι η δράση της οργάνωσης είχε αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Τουρκία, Ινδία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Παναμά).

Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, μαζί με τον 25χρονο, είχε και ένας Γάλλος, ο οποίος δεν συνελήφθη και δραστηριοποιούνταν κυρίως σε Γαλλία και Τουρκία.

Σημειώνεται, ότι για τη διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν κυρίως ιστοσελίδα που διατηρούσαν και εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με τη χρήση «κρυπτονομισμάτων», προκειμένου να εξασφαλίζουν ανωνυμία, να δυσχεράνουν τυχόν έρευνες των αρχών και να αποκρύπτουν την προέλευσή των εσόδων τους.

Εκτός από τα αναβολικά και τα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτα στις παρενέργειες που προκαλούσαν τα παραπάνω.

Οι παράνομες ουσίες, είτε εισάγονταν έτοιμες από τον 25χρονο, είτε έφερνε πρώτες ύλες, κυρίως από την Κίνα και την Τουρκία και τα παρασκεύαζε στο εργαστήριο στην Εύβοια.

Υπολογίζεται ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία και τα κέρδη από την παράνομη επιχείρηση ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

* πάνω από (500.000) τεμάχια αναβολικών και άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων, (για στυτική δυσλειτουργία), καθώς και σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (χάπια-αμπούλες),

* μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών και άλλων απαγορευμένων ουσιών σε υγρή και στερεή μορφή,

* πλήθος υλικών για τη συσκευασία των παράνομων σκευασμάτων,

* μηχανολογικός εξοπλισμός για την παρασκευή αναβολικών και άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων,

* χρηματικό ποσό (10.585) ευρώ,

* (16) συσκευές κινητών τηλεφώνων,

* (6) ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

* σκληροί δίσκοι, usb sticks και

* πλήθος εγγράφων και παραστατικών αγοράς και διακίνησης εξοπλισμού.

Σε βάρος των συλληφθέντων και των τεσσάρων συνεργών τους που δεν έχουν συλληφθεί, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της έκθεσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης παρευρέθησαν στην έδρα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εκπρόσωποι της γαλλικής Αστυνομίας (OCLAESP), των γαλλικών τελωνειακών αρχών (SEJF) και της EUROPOL, στο πλαίσιο της κοινής επιχειρησιακής δράσης. Μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στη Γαλλία, κατά τις οποίες συνελήφθη ένας αλλοδαπός άνδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ