Γιγαντιαίο παγόβουνο στο μέγεθος του Λονδίνου αποσπάστηκε από την Ανταρκτική

Ένα τεράστιο παγόβουνο, που έχει μέγεθος σαν το αστικό συγκρότημα του Παρισιού ή του Λονδίνου, αποσπάστηκε από την Ανταρκτική, σε κοντινή απόσταση από έναν βρετανικό ερευνητικό σταθμό, όπως έγινε γνωστό από Βρετανούς επιστήμονες.

Η έκταση αυτή πάγου, σχεδόν 1.270 τετραγωνικών μέτρων, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ογκοπάγο νωρίς χθες το πρωί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν βρετανικά όργανα, τα οποία έχουν εγκαταστήσει κοντά στον σταθμό.

Δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή, καθώς οι 12 εργαζόμενοι στον σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη της αποκόλλησης, απομακρύνθηκαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου, επισημαίνει, σε ένα δελτίο τύπου η British Antarctic Survey (BAS), ένας ερευνητικός οργανισμός σε πολικές περιοχές, που εξερευνά την περιοχή.

«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt», ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, με τις ομάδες να παρακολουθούν «καθημερινά» την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία εστάλησαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για ανάλυση, επέτρεψαν να σημάνει συναγερμός, χωρίς κανένας άνθρωπος να βρίσκεται στην περιοχή.

Διάφορα σενάρια είναι πιθανά για τους επόμενους μήνες. «Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί, είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό» σε κοντινή περιοχή, εκτιμά η Φράνσις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ