ΥΠΟΙΚ – ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στους δυο διαγωνισμούς που διεξήχθησαν παράλληλα προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS.

«Η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ και η ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας», προσθέτει.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε από την πλευρά του:

«Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δίνουμε μια ανάσα ζωής σε μια από τις σημαντικότερες μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Έτσι, συνεχίζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και επιβεβαιώνεται η πολιτική μας επιλογή, που είναι να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Η παραγωγή νικελίου, ενός υλικού που, πέρα από την παραδοσιακή του χρήση, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, υποδηλώνει τον στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων κι εξοπλισμού που στις επόμενες δεκαετίες θα είναι άκρως απαραίτητα για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο».

Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για τη μεταβίβαση, αφενός, του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου, των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς.

Για την ολοκλήρωση υπογραφής των σχετικών συμβάσεων απαιτείται στη συνέχεια η γνωμοδότηση επί της σύμβασης μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ακολουθήσει η κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τα δύο υπουργεία επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήδη διανύεται το δεύτερο εξάμηνο υποχρέωσης καταβολής από την Ελληνική Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματικής ποινής ύψους Euro4,4 εκατ. (ανά εξάμηνο καθυστέρησης), καθώς και κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους Euro5,5 εκατ., περί μη συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ