Αποκάλυψη: Αυτό είναι το νέο Toyota C-HR: Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Tο λανσάρισμα του πρώτου Toyota C-HR αποτέλεσε ορόσημο τόσο για την Toyota όσο και για την ευρωπαϊκή κατηγορία C-SUV. Ήταν μια ριζοσπαστική προσθήκη σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, που ήρθε σε ρήξη με το συμβατικό στιλ των SUV, με τη δραματική, γεμάτη αιχμηρές γραμμές σχεδίασή του να θυμίζει περισσότερο ένα σύγχρονο σπορ coupe.

Η νέα γενιά Toyota C-HR προάγει την εξαιρετική ποιότητα και το κύρος του προκατόχου του σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, χάρη στην avantgarde σχεδίαση, τις προηγμένες τεχνολογίες και μία γκάμα εξηλεκτρισμένων υβριδικών και plug-in υβριδικών κινητήριων συνόλων με αυξημένη ισχύ, βελτιωμένη οδηγησιμότητα και διευρυμένες δυνατότητες αμιγούς ηλεκτρικής οδήγησης. Επίσης ενισχύει τη δέσμευση της Toyota στην Ευρώπη: η ιδέα για το νέο μοντέλο γεννήθηκε στην Ευρώπη, με γνώμονα τους Ευρωπαίους πελάτες και κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, όπου επίσης συναρμολογούνται οι μονάδες της μπαταρίας υψηλής τάσης.

Το πρώτο Toyota C-HR ανέτρεψε τα στερεότυπα στη σχεδίαση των SUV με τις γραμμές του να θυμίζουν κουπέ όχημα. Αυτές αποτυπώνονται ακόμα πιο έντονα στο νέο μοντέλο με το “super-coupe” προφίλ του. Το εμπρός τμήμα απεικονίζει το νέο πρόσωπο των SUV της Toyota, γνωστό από το αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X και το νέο Prius. Υιοθετώντας τα στιλιστικά στοιχεία που είδαμε στο πρωτότυπο Toyota C-HR.

Το νέο Toyota C-HR θα διατίθεται με το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που περιλαμβάνει (ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου) οθόνη αφής 8” ή 12,3”, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική αυτονομία και τους τοπικούς σταθμούς φόρτισης στη λειτουργία POI (Σημεία Ενδιαφέροντος). Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή MyT για smartphone για απομακρυσμένο έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από το ταξίδι. Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας του νέου Toyota C-HR περιλαμβάνει μια μοναδική στην κατηγορία λειτουργία αυτόματης στάθμευσης. Θα διατίθεται επίσης μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την πλήρως ελεγχόμενη από απόσταση διαδικασία στάθμευσης, με τον οδηγό εκτός του οχήματος, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβείς ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με τέσσερις επιλογές εξηλεκτρισμένων κινητήριων συνόλων – μία γκάμα που καταδεικνύει την αποδεδειγμένη πολυτεχνολογική προσέγγιση της Toyota για τη μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα. Η Toyota πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρονται ποικίλες επιλογές ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση σε προσιτά και πρακτικά οχήματα που θα επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών CO2 από τώρα και θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η γκάμα περιλαμβάνει υβριδικές εξηλεκτρισμένες (HEV) εκδόσεις 1,8 και 2,0 λίτρων και ένα plug-in hybrid electric (PHEV) μοντέλο 2,0 λίτρων, με αντίστοιχες ονομασίες Hybrid 140, Hybrid 200 και Plug-in Hybrid 220. Η έκδοση Hybrid 200 θα διατίθεται επιπλέον με την επιλογή έξυπνης τετρακίνησης (AWD-i).


Τα νέα μοντέλα επωφελούνται από την πιο πρόσφατη hybrid electric τεχνολογία πέμπτης γενιάς της Toyota, η οποία εξισορροπεί άριστα την αυξημένη ισχύ με τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών στην καρδιά της αγοράς της κατηγορίας C. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω ενός ολοκληρωμένου επανασχεδιασμού των βασικών εξαρτημάτων του hybrid electric συστήματος με στόχο τη μείωση του μεγέθους και του βάρους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διαφορικού, μιας νέας μονάδας ελέγχου ισχύος (PCU) καθώς και μιας ισχυρότερης μπαταρίας υψηλής τάσης.

Το σύστημα κίνησης Hybrid 140, που επίσης διατίθεται με τη νέα οικογένεια Corolla, εστιάζει στις οικολογικές επιδόσεις, αλλά αποδίδει σημαντικά περισσότερη ισχύ από το τρέχον υβριδικό ηλεκτρικό Toyota C-HR των 1,8 λίτρων. Το Hybrid 200 είναι μια ακόμη ισχυρότερη πρόταση, με την αυξημένη ισχύ του να συμβάλλει σε μια απολαυστική υβριδική οδηγική εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς στην αποδοτικότητα.

Το Plug-in Hybrid 220 – κορυφαίο στην κατηγορία του – έχει διττό DNA: παρέχει αβίαστη αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση για καθημερινή χρήση και εξαιρετικά αποδοτικές υβριδικές εξηλεκτρισμένες επιδόσεις για μακρινά ταξίδια. Το σύστημα εξασφαλίζει πιο ξέγνοιαστη οδήγηση, με πραγματική ικανότητα EV, κορυφαία αυτονομία και Regeneration Boost – μια εμπειρία τύπου “one pedal” driving – με τρία επίπεδα λειτουργίας- για άνετες μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον. Επίσης, ρυθμίζει αυτόματα το προφίλ οδήγησης για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, αναγνωρίζοντας τις καλύτερες ευκαιρίες για επαναφόρτιση κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέσω του συστήματος πλοήγησης του αυτοκινήτου. Χάρη στην εισαγωγή μιας νέας λειτουργίας geofencing, το Toyota C-HR PHEV θα μεταβεί αυτόματα σε λειτουργία EV όταν το αυτοκίνητο εισέλθει σε ζώνη χαμηλών εκπομπών (LEZ), βελτιστοποιώντας τη χρήση της μπαταρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η επιλογή AWD-i που διατίθεται με το Hybrid 200 παρέχει πρόσθετη πρόσφυση και σταθερότητα κατά την εκκίνηση, στις στροφές ή σε ολισθηρές επιφάνειες, με την υποστήριξη ενός ακόμα συμπαγούς ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια υψηλής ροπής στον πίσω άξονα του αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ευρύ φάσμα ταχυτήτων του οχήματος και οδικών συνθηκών.

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με δύο ειδικά μοντέλα Premiere Edition, που διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού και σχεδίασης.

Οι παραγγελίες για το νέο Toyota C-HR για τη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις πελατών να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ