Μεγάλη ρωσική επίθεση στην Αβντιίβκα και μαζικοί βομβαρδισμοί σε όλη την Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν εδώ και μήνες να περικυκλώσουν την Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, επιτίθενται στην πόλη «με πολύ μεγάλες δυνάμεις», ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, επικαλούμενος μια κατάσταση που είναι σε διάφορα σημεία «απλώς εξωπραγματική».

«Δυστυχώς ο εχθρός μας πιέζει απ’ όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα της πόλης μας που να είναι λίγο-πολύ ήρεμο. Επιτίθενται με πολύ μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Βιτάλι Μπάραμπαχ μιλώντας στην τηλεόραση.

Εξάλλου η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11 από τα 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία εναντίον τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες της Οδησσού και του Μικολάιφ στο νότο, την περιφέρεια Ντιπροπετρόφσκ στα νοτιοανατολικά και την κεντρική περιφέρεια Βινίτσια.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι από την επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκλήθηκαν ζημιές σε περισσότερες από 20 κατοικίες και εμπορικά κτήρια στην πόλη Μικολάιφ και επλήγησαν μη στρατιωτικές υποδομές στην Οδησσό. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Τουλάχιστον πέντε νεκροί από «μαζική» ρωσική επίθεση

Χθες, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι τέσσερις από τους οποίους σε πολυκατοικία της πρωτεύουσας, έπειτα από νέα «μαζική» εναέρια επίθεση της Ρωσίας, ενώ στο Κίεβο πραγματοποιεί επίσκεψη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Όπως έχουν κάνει πολυάριθμοι δυτικοί αξιωματούχοι πριν απ’ αυτόν στη διάρκεια των δύο ετών που διαρκεί ο πόλεμος, ο Μπορέλ χρειάσθηκε να μεταβεί σε αντιαεροπορικό καταφύγιο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Νιοστή μαζική επίθεση εναντίον του κράτους μας. Έξι περιφέρειες στοχοθετήθηκαν από τον εχθρό», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram.

Η προηγούμενη επίθεση με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εξαπολύθηκαν κατά κύματα, έπληξαν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό 38 στο Κίεβο, σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση.

Στο Μικολάιφ, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από επίθεση που κατέστρεψε τις στέγες περίπου είκοσι κατοικιών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιένκεβιτς.

Στην πρωτεύουσα, ο συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε τρεις ώρες. Σειρές ισχυρών εκρήξεων αντήχησαν στην πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί.

Συνολικά η Ρωσία εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας 44 πυραύλους και 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, δήλωσε μέσω της Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για 36 πυραύλους κρουζ διαφόρων τύπων, τρεις βαλλιστικούς πυραύλους και 5 πυραύλους S-300.

Απ’ αυτό το σύνολο των 64 όπλων, οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν 29 πυραύλους κρουζ και 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθεσε ο Ζαλούζνι.

Όπως συνηθίζει, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως δεν στοχοθέτησε παρά στρατιωτικούς στόχους και πως αυτοί «καταστράφηκαν όλοι».

Στο Κίεβο, τα θραύσματα ενός πυραύλου που κατερρίφθη έπεσαν πάνω σε μια πολυκατοικία 17 ορόφων στη συνοικία Γκολοσιίφσκι (νότιο Κίεβο) προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 38 άλλους, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, γραμμές υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση 19.000 κατοίκων στις συνοικίες Ντνιπρόφσκι και Ντεσνιάνσκι, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας.

Το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δέχθηκε πλήγματα από πυραύλους S-300 ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Μια γυναίκα τραυματίσθηκε ελαφρά και υποδομές υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε.

Στην περιφέρεια του Λβιβ (δυτική Ουκρανία), πύραυλος έπληξε βιομηχανική περιοχή στην πόλη Ντρογκόμπιτς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι μέσω της Telegram. Άλλος πύραυλος κατέστη δυνατό να καταρριφθεί σ’ αυτή την περιφέρεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ