Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα: Μεγάλα προβλήματα σε περιοχές των Μετεώρων

Βροχές στα ηπειρωτικά αναμένονται για σήμερα, με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματά του.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τις θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του κεντρικού και νοτιοδυτικού Αιγαίου. Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες με μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν βροχοπτώσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 16 έως 18 ° C στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, τους 17 έως 19 ° C στο Αιγαίο και τους 20 έως 22 ° C στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 Μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6-7 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Αύριο, από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι, βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία, στα δυτικά της Θράκης και στη Θεσσαλία, ενώ βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων θα σημειωθούν στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στη συνέχεια αναμένονται τοπικές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα με σταδιακή εξασθένηση. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Χθες το βράδυ σημειώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 57 χιλιοστά βροχής από τον μετεωρολογικό σταθμό Τρικάλων Κορινθίας του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν, επίσης, στην Πεζούλα Καρδίτσας (52 χιλιοστά), στο Περτούλι Τρικάλων (46) και στην Κερασιά Πέλλας (45).

Μεγάλα προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το βράδυ της Πέμπτης σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στο χωριό Γλυκομηλιά έχει κοπεί ο δρόμος που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο προς το Παλαιοχώρι αλλά και στην περιοχή «Αρέτος» μετά τη γέφυρα Αμπελίων. Πρόβλημα προσβασιμότητας υπάρχει και στα Αμπέλια καθώς το ρέμα που περνά τον οικισμό έχει κατεβάσει μεγάλο όγκο νερού. Στην είσοδο του Κλεινοβού υπάρχει πλημμυρικό φαινόμενο στον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό λόγω των φερτών υλικών και έχουν «φρακάρει» τα τεχνικά του δρόμου. Ακόμη, υπάρχει μια κατάπτωση στον δρόμο προς Αμάραντο. Στο Αμπελοχώρι και στην Καστανιά έχουν «κατέβει» πολλά φερτά υλικά και υπάρχουν «βουλωμένα» τεχνικά που δυσχεραίνουν τη σωστή απορροή των υδάτων εντός των οικισμών. Επιπλέον, στον δρόμο πριν την Καλομοίρα υπάρχει καθίζηση στο οδόστρωμα και στον δρόμο από Καλομοίρα προς Ματονέρι υπάρχει κατολίσθηση. Στη Μεγάλη Κερασιά, ρέμα έκοψε τον δρόμο λόγω μεγάλου όγκου νερού. Ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε στον δρόμο από Διάβα προς Κρύα Βρύση καθώς υπήρξε μικρή κατάπτωση. Στο νέο σχέδιο πόλεως στην Καλαμπάκα δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο μηχάνημα του Δήμου επιχειρεί από το πρωί και προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών. Σύσσωμος ο μηχανισμός του Δήμου Μετεώρων βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιχειρεί όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στους οικισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει: «Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Μετεώρων βρίσκεται σε επιφυλακή και μηχανήματα μας επιχειρούν σε πολλά σημεία που υπάρχουν ζημιές. Οι καταστροφές είναι πολλές σε σημεία του οδικού δικτύου του ορεινού όγκου και οικισμοί μας έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας. Παράλληλα, σε οικισμούς όπως η Καστανιά και το Αμπελοχώρι έχουν δημιουργηθεί πλημμυρικά φαινόμενα εντός οικισμών από φέρτα υλικά. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να δώσουμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ