Πιο εμπάργκο; Οι ΗΠΑ πωλούν μαχητικά F-15 στο Κατάρ!

Παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα που δείχνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Κατάρ, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση στην κρίση στον Κόλπο.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στο λιμάνι Χάμαντ, νοτίως της Ντόχα, για να «συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό» του Κατάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής.

Παράλληλα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο ομόλογός του του Κατάρ Χάλεντ αλ Ατίγια συμφώνησαν για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-15.

«Η πώληση αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας (…) μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

Η συνεργασία αυτή είναι ήδη στενή, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μεγάλη αεροπορική βάση στην έρημο του Κατάρ, όπου βρίσκεται η έδρα της CentCom, της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή που διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται 10 ημέρες μετά την έναρξη της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Ο Μάτις και ο αλ Ατίγια υπογράμμισαν «τη σημασία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ώστε όλοι οι εταίροι στην περιοχή του Κόλπου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους», σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση.

Μετά την έναρξη της κρίσης στον Κόλπο, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να ακολουθεί μια σταθερή πολιτική. Ο Τραμπ αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι συντάσσεται με την απομόνωση του Κατάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό βαθμό». Όμως το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης και διάλογο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Κουβέιτ και τη Γαλλία για την άμβλυνση των εντάσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη χθες στο Κατάρ και σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το Κουβέιτ και αύριο τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σάλμαν.

Το Ριάντ «έχει τη δυνατότητα να λύση την κρίση» ως «μεγάλος αδελφός και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες για το θέμα.

Επίσης η τουρκική προεδρία επεσήμανε ότι είναι προγραμματισμένες τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Άγκυρας, του Παρισιού και της Ντόχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στην Κίνα: – Φόβοι για θύματα μετά από έκρηξη σε νηπιαγωγείο (pic)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συγκλονιστικό ντοκουμέντο – Όσα μετέδωσε στο Facebook εγκλωβισμένη στον Πύργο Γκρένφελ (video)

ΑΚΟΜΑ: Πύργος Γκρένφελ – Παρανάλωμα του πυρός σε 15 λεπτά