Λέκκας για σεισμό στη Θεσσαλονίκη: “Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”

Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:37, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Το επίκεντρο της ασθενούς δόνησης εντοπίζεται στα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αιγινίου. Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 00:42, σημειώθηκε νέα ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Ο Σεισμολογικός Σταθμός του ΑΠΘ είχε από νωρίς το βράδυ καταγράψει σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 21:04 το βράδυ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους στην επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ακόμη μικρές δονήσεις της τάξης των 2,5 βαθμών.

Τη σεισμική δόνηση στις 00:37, κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε μια περιοχή 24 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Κατερίνης ή περίπου 300 χιλιόμετρα της Αθήνας), χαρακτηρίζοντας τον σεισμό αυτό «ασθενή».

Ευθ. Λέκκας: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η περιοχή δίνει τέτοιου μικρού μεγέθους σεισμούς

«Να είμαστε ήσυχοι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» επισήμανε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας τις σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

«Είχαμε την εκδήλωση πέντε σεισμικών δονήσεων οι οποίες ήταν σχετικά μικρές, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγινίου. Είναι δονήσεις μικρού σεισμικού βάθους, και αυτό το λόγο έγιναν έντονα αισθητές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι κάτοικοι να ανησυχούν» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι η περιοχή δίνει σεισμούς τέτοιου μικρού μεγέθους, επισημαίνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδεχομένως να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

«Οι δονήσεις έγιναν αντιληπτές από τους κατοίκους αλλά σύμφωνα με τις αναφορές μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις ή ζημιές στην περιοχή. Εντάσσονται μέσα σε μία σειρά μικρών σεισμών που εκδηλώνονται και σε άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου και αυτές οι δονήσεις δεν καταλήγουν σε κάτι μεγαλύτερο, παραμένουν σε μικρά μεγέθη, καίτοι μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες ακόμη», υπογράμμισε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικό σενάριο – Έντονοι φόβοι ότι στις λάσπες βρίσκονται θαμμένοι μετανάστες που δεν έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτη έρευνα – Κι όμως 3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι… μας ψεκάζουν!

ΑΚΟΜΑ: Χαμός στα νοσοκομεία – Απεργούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία