Γερμανικός Τύπος για Τουρκία: «Ρισκάρει κλιμάκωση στη Μεσόγειο»

Ερντογάν

Οι τουρκικές κινήσεις στη κυπριακή AOZ απασχολούν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που σημειώνει πως η Τουρκία ρισκάρει μία κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Το Spiegel αναφέρει: «Επεισόδιο στη Μεσόγειο – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Κύπρο» και γράφει πως συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου. «Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Η FAZ, με τη σειρά της, εκτιμά πως «η διαμάχη για το αέριο μπροστά από την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη» και κατηγορεί την Τουρκία πως «δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Κύπρου, ενός μέλους της ΕΕ, και ενεργεί σαν να έπρεπε στο παρελθόν η Γερμανία να είχε ρωτήσει τη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη πριν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα».

Η Welt τονίζει πως ο τούρκος πρόεδρος είναι «σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Στη διαμάχη γύρω από την αναζήτηση φυσικού αερίου μπροστά στα κυπριακά παράλια και σε νησιά του Αιγαίου η Τουρκία απηύθυνε προειδοποίηση στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε εμπλεκόμενες επιχειρήσει», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Ο «Ερντογάν τα βάζει με ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο» αναφέρει η General Anzeiger και αναλύει τα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει ο τούρκος πρόεδρος και με τις τρεις χώρες. Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη κάνει λόγο για εντεινόμενο κλίμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία ενόψει της προσεχούς επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη χώρα. Ακόμη, γράφει περί παρεμπόδισης των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και στο ελληνοτουρκικό ναυτικό επεισόδιο που έλαβε χώρα χθες.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv εκτιμά πως «η Τουρκία ρισκάρει κλιμάκωση στη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «εδώ και δεκαετίες ερίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο» και θυμίζοντας πως «το 1996 οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία»: Μετά την ακταιωρό η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ακάθεκτος ο Γιλντιρίμ: «Προκληθήκαμε στα Ίμια και δώσαμε απάντηση»

ΑΚΟΜΑ: Τα «έψαλλε» ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ για τα Ίμια: Τι ειπώθηκε