«Σφαγή» στη Νέα Ζηλανδία: 49 νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη (Εικόνες και βίντεο)

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Μια από τις δύο επιθέσεις βιντεοσκοπήθηκε από τον δράστη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για το τρομοκρατικό χτύπημα στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία κατάφερε και συνέλαβε τον συγκεκριμένο άνδρα.

Δράστης είναι ο 28χρονος Μπρέντον Τάρραντ, οποίος φαίνεται να άλλαξε και όπλο, και να έριξε περισσότερες από 100 σφαίρες. Το βίντεο, το οποίο μετέδιδε ο ίδιος ζωντανά μέσω facebook – από μία κάμερα που είχε στο κράνος του- είναι διάρκειας 17 λεπτών. Τον δείχνει να οδηγεί στους δρόμους της πόλης, ακούγοντας μουσική και μιλώντας στην κάμερα. Φτάνοντας στο πρώτο τζαμί ανοίγει το προτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου του, το οποίο είναι γεμάτο όπλα. Παίρνει ένα και μπαίνει μέσα στο τζαμί. Εκεί φαίνεται που επιτίθεται στον κόσμο. Μετά φύγει, πάει πάλι στο πορτ μπαγκάζ του αμαξιού του, αλλάζει όπλο και πάει στο επόμενο τζαμί, όπου συνεχίζει τη δολοφονική του κούρσα.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό της αστυνομίας έχουν γίνει 4 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

Μόλις ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση στο πρώτο τζαμί, στο οποίο υπήρξαν δέκα νεκροί, έφυγε και πήγε σε ένα άλλο, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο μακριά. Εκεί συνέχισε να πυροβολεί τον κόσμο που βρισκόταν μέσα σε αυτό. Εκεί σκότωσε 30 άτομα. Μάλιστα άλλαξε γεμιστήρα στο όπλο του τουλάχιστον 5 φορές. Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς.

Η στιγμή που αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον δράστη

«Τέσσερα πρόσωπα κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

 

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Στα σχολεία της Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους, ενώ η αστυνομία προέτρεψε τους κατοίκους του κέντρου να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Radio New Zealand ότι άκουσε πυρά πριν δει τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίματα παντού».

Το μανιφέστο του μακελάρη

Μεγάλη δύναμη αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς, όπου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία – Είχε γράψει τη λέξη «TURKOFAGOS πάνω στο όπλο